Website Statistics

Trond og Kristin Lereng, Ryaveien 85, 2740 Roa - Mob. 99289936  tiurheimen@hotmail.com  www.tiurheimen.com

Hildringen`s Jill

Since

June 03 - 2008

Besøkende

Contact webmaster

Besøkende akkurat nå

Egne Hunder

 

Jerva

Jill

Vette

Sam

Våre Siberians

Bilder

 

Fotogalleri

Utvidet fotogalleri

Andre Hunder

Gamle Blodslinjer

 

Gamle blodslinjer

Stamtavle Rippo

Stamtavle Jerv og Jerva

Gjestebok / Blogg

Artikler/Bøker

 

Artikkelsiden

Bøker vi anbefaler

Linker

 

Anders Landin

Jotneheimen

Hundefaggruppen

Norsk Siberian Husky klubb

NGK.no

Fuglehunder.no

Nordenstam hundeskole

Seleverkstedet

Cecar Millan

Norsk Kennelklubb

Villmarksbilder

Hjem

 

Forsiden

Presentasjon

 

Kennelen

Om oss

LITT OM SOMMERAKTIVITETER

 

av Trond Lereng

 

 

 

Mange fuglehundfolk er veldig opptatt av å ha hunden løs hele tiden.  Noe som selvfølgelig er et problem i båndtvangstiden selv om det finnes en del slippområder rundt omkring.

 

Men sommeren egner seg utmerket til andre aktiviteter så som dressur, apportrening, kløvturer og trekk.  Svømming er også en meget god måte å trene hunden din på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er som vi vet nesten ikke mulig å drive for mye dressurtrening.  Det er ofte selve lydigheten det skorter på for å lykkes med fuglehund, og det ligger mye dressur og kontakt i de nevnte aktiviteter.

 

Desto flere aktiviteter vi tar initiativ til sammen med våre hunder – og hvor vi styrer aktiviteten – desto bedre kontakt, binding og samhandling får vi med hunden.

 

Mange benytter seg av diverse slippområder, men mange begår den feilen at så lenge det ikke finnes fugl i terrenget går vi i vår egen verden uten å være oppmerksom på hunden.  Dette senser hunden din, og det går utover dressuren.  Hunden tar seg lett til rette, og dette straffer seg senere.  Hvis hunden skal løpe løs skal vi være like mye på ”hugget” som om vi er på jakt slik at hunden føler vår tilstedeværelse.

 

 Vedr. slippterrenger se: www.njff.no  Det er også et veldig fint terreng på Trevatn som ligger på åsen mellom Hov i Land og Raufoss.

 

TREKKHUND

 

Vi har gått til anskaffelse av en Master Trail sparkesykkel kjøpt hos Seleverkstedet på Harestua, se www.seleverkstedet.no   Det er en trehjulssykkel som hundene trekker som om de går foran en slede på vinterstid. 

Man bør imidlertid ha minst to hunder hvis man skal kjøre med en slik doning.  Gordonsetteren, eller andre mellomstore hunder med skikkelig fremdrift og løpsglede, egner seg utmerket.  For oss som har flere hunder er dette en fin måte å trene alle hundene på samtidig.  Dessuten er det virkelig morsomt for både hunder og eiere!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi benytter den kjempesterke Sam som ankerhund, mens Jerva og Vette går i front.  Det er selvfølgelig svært viktig at man har kontroll på hundene da dette virkelig går unna! Man må lære hundene høyre, venstre, og en udiskutabel stoppkommando.  Man må naturligvis også lære inn kommandoen – fremad !

Altså; dette er en aktivitet som ytterligere skjerper og styrker dressuren og bindingen hund / eier.  Noe som vi får igjen for i fjellet.

 

Når vi møter andre hunder kommanderes det med myndighet – fremad ! – da passeres andre hunder helt uproblematisk.  Vi får også til stadighet bekreftet at ros kun gitt med stemme fungerer utmerket.  Man har jo ingen annen mulighet når man står bak spannet, og det er 4 – 5 meter fram til de to fremste hundene.  Ved å gi ros i rett tid ser man på hundenes kroppsspråk at gunst i fra lederen virkelig er noe de setter pris på, og de legger seg enda hardere i selene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enten du sykler eller bruker andre doninger må du selvfølgelig ta hensyn til temperatur og holde deg unna asfalt.  Det er ikke tilrådelig å kjøre hvis det er varmere enn 13 – 14 grader.  Vurder også å bruke sokker på hundens labber.

 

Å gå, evt. løpe mens hunden trekker et bildekk er også en fin måte å mosjonere både hund og eier på. 

På våre vanlige sykler har vi montert en plaststang som sitter langs den øvre stanga på sykkelen, og stikker ut over forhjulet.  Dette synes vi er en mye bedre løsning enn springer da man har mye bedre kontroll over hunden - men man er avhengig av å ha trekkvillige hunder. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                        KLØV

 

Vi bruker også mye kløv på bikkjene våre.  Man må selvfølgelig passe på at hunden er utvokst før man belaster den med noe særlig vekt.  For å venne hunden til kløven bør man starte med tom kløv, og deretter belaste mer og mer.  En del hunder reagerer på at den plutselig har blitt mye bredere.  En fin måte å venne den til dette på er å fylle sekkene med plastposer slik at hunden venner seg til bredden før man legger i vekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fordel med å bruke kløv er :

 

      -   Vår egen sekk blir lettere

-         Ved lengre fjellturer er man ikke avhengig av turisthyttene.  Vi kan ved hjelp av kløv bære med oss en god del mer.  Vi kan derfor ferdes utenom alfarvei og strømmen av fotturister på de mest beferdede fjellrutene.

-         Hunden føler at den gjør nytte for seg.  Enhver normal hund gleder seg over å få arbeidsoppgaver.

-         Det er ikke bare i fjellet hunden kan bære kløv, men også på f. eks handleturer i butikken.

-         På søndagsturer i skogen kan hunden bære niste til både deg og seg selv.

-         For jegere kan hunden bære patroner og mat slik at man kommer seg lengre inn i terrenget.

 

Noen gode råd:

 

-         Kløven må passe hunden

-         Kløvposene må være like tunge.

-         Pass på at ingen spenner, nagler eller lasten gnager på hunden.

-         Pakk alltid kløven omsorgsfullt.  Legg skumplast eller lignende i kløvposene mot hundens sider.

-         Legg alltid de tyngste gjenstandene fremst.

-         Husk at den skal bære kløven med skuldrene og ikke med lendepartiet.

-         Unngå overvekt, det gjør likevekten ustabil.

-         Etter hver pause må vekten i posene justeres.  Legg småstein foran i kløven for å få likevekt.

-         Kontrollerer at bukgjorden ikke er for stram eller for slakk.  Man skal kunne stikke 2 – 3 fingre i mellom hundens kropp og reima.

-         Ta av kløven under pauser.

-         Legg heller i for lite enn for mye i kløven.

Sommeraktiviteter

 

"Hunden i form året rundt"